In het nieuws

Monument slachtoffers ‘laatste bom op Rotterdam’

Dagblad010 – 6 maart 2020

In Rotterdam Bergpolder wordt op 18 maart 2020 een monument onthuld voor de slachtoffers van de laatste bom die op Rotterdam viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument komt er precies 75 jaar nadat een Duits V-wapen insloeg met 34 doden als gevolg.

Monument in Bergpolder voor slachtoffers laatste bom tijdens WOII

AD.nl – 5 maart 2020

In Rotterdam-Bergpolder wordt op 18 maart een monument onthuld voor de slachtoffers van de laatste bom die op Rotterdam viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken komt er precies 75 jaar nadat een Duitse ‘vliegende bom’ V1 insloeg. Er kwamen 34 mensen om het leven.

Monument voor slachtoffers laatste bom op Rotterdam

Rijnmond.nl – 5 maart 2020

Er komt een beeld ter nagedachtenis van de slachtoffers van de laatste bom die op Rotterdam-Bergpolder viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van de Treubstraat herdenken sinds 2018 dit bombardement, waar daarvoor maar weinig over bekend was. Het monument, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller, beeldt de verwoesting van de bominslag uit.

Opnieuw herdenking van ‘Tragedie van de Treubstraat’ in Bergpolder

Een uit koers geraakte Duitse ‘vliegende bom’ verwoestte op 18 maart 1945 een huizenblok in de Treubstraat in Bergpolder. Door de inslag van het projectiel kwamen minstens 34 mensen om het leven, waren er tientallen gewonden te betreuren en werden 34 woningen compleet verwoest. Zondag wordt deze tragedie uit WOII opnieuw herdacht.

‘Opa kwam de trap op, in tranen. In zijn linkerhand lagen twee trouwringen’

AD.nl – 17 maart 2019

Honderden belangstellenden waren vanmiddag getuige van een indrukwekkende herdenking van de tragedie, die een neergestorte vliegende bom op 18 maart 1945 veroorzaakte. De Duitse V1 verwoestte een huizenblok in de Treubstraat en de Kerdijkstraat, waarbij minstens 34 personen om het leven kwamen.

Tweede herdenking bombardement Treubstraat druk bezocht

Rijnmond.nl – 17 maart 2019

In de Treubstraat in Rotterdam is deze zondag de ‘laatste bom op Rotterdam’ herdacht. Op 18 maart 1945, zes weken voor de bevrijding, landde een afgedwaalde Duitse bom in Rotterdam Bergpolder. Ten minste 34 mensen kwamen om en er waren tientallen gewonden.

Bergpolder herdenkt ‘Laatste Bom’ op de stad

DAGBLAD010 – 13 maart 2019

Bergpolder herdenkt komende zondag 17 maart op het plein aan de Treubstraat de ‘Laatste Bom op Rotterdam’, die zes weken voor de bevrijding van Nederland uit de overheersing van ”de moffen” nog tenminste 34 doden en tientallen gewonden op zijn geweten heeft. Het ging om een afgedwaalde V1 van nazi-Duitsland op zondag 18 maart 1945. De bom verwoerste een compleet huizenblok verdeeld over de Treubstraat en de Kerdijkstraat.

Monument voor Treubstraat

STADSKRANT NOORD – 6 maart 2019

Bewoners van Bergpolder spannen zich in voor een blijvende herdenkingsplek voor het ‘vergeten’ bombardement van 18 maart 1945. Ze proberen geld bij elkaar te krijgen om een monument te laten maken voor de Treubstraat. Het is een initiatief van bewoners Frank Zwinkels en Ewoud Kieviet.

Tragedie eindelijk herdacht

DE TELEGRAAF – 19 Maart 2018

Voor het eerst sinds 73 jaar werd zondag in de Rotterdamse wijk Bergpolder stilgestaan bij het neerstorten van een Duits onbemand straalvliegtuig V1. Bij de tragedie op 18 maart 1945 kwamen 42 mensen om het leven en raakten 48 bewoners van onder meer de Treubstraat en Kerdijkstraat gewond.

Grote belangstelling voor herdenking bombardement Rotterdam-Noord

RTV RIJNMOND – 16 maart 2018

Overlevende van het bombardement op de Treubstraat, Coby van Andel vertelt haar verhaal aan RTV Rijnmond. “Mijn moeder raakte zwaargewond toen ze door de luchtdruk in de tuin belandde.” Coby komt net als veel andere ooggetuigen zondag naar de herdenking van deze gebeurtenis. Wijkbewoners van toen herdenken samen met huidige bewoners de slachtoffers van de V1-inslag.

https://www.youtube.com/embed/XM-cM5WPJUw

Bewoners herdenken ‘V1-drama’ in Rotterdamse Treubstraat

ALGEMEEN DAGBLAD / RD 16 MAART 2018

Het is één van de vele, grote drama’s uit WOII in Rotterdam: de neergestorte V1 in de Treubstraat in Bergpolder, op 18 maart 1945. Er kwamen 42 mensen om het leven door de inslag van deze Duitse ‘vliegende bom.’ Deze zwarte bladzijde in de stadse geschiedenis werd na de oorlog nooit officieel herdacht, totdat een groep kordate buurtbewoners deze fatale gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukten.

Herdenking Treubstraat in de Havenloods

Na 73 jaar een herdenking voor de Treubstraat

RTV RIJNMOND – 16 JANUARI 2017

Organisatoren Frank Zwinkels en Ewoud Kieviet vertellen in het programma Middag aan de Maas over de herdenking van de laatste bom op Rotterdam, in de Treubstraat op 18 maart 1945. Ze worden vergezeld door Johan van der Hoeven van Museum Rotterdam 40-45 NU, die zijn medewerking aan de herdenking heeft toegezegd.

‘Bombardement Treubstraat verdient meer aandacht’

RTV RIJNMOND – 29 NOVEMBER 2017

Het was het laatste bommengeweld op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Op 18 maart 1945 werden de Treubstraat en Kerdijkstraat in Rotterdam-Noord getroffen door een V1, een onbemand straalvliegtuig, van de Duitsers. Bij het bombardement kwamen 42 mensen om, maar toch is er geen gedenkteken in de straat. En daar willen Rotterdammers Frank Zwinkels en Ewoud Kieviet verandering in brengen.