Het verhaal

Op zondag 18 maart 1945 worden de Treubstraat en Kerdijkstraat in Rotterdam Bergpolder getroffen door een Duits V-wapen (V1 of V2). Dit zal de laatste bommengeweld op de stad zijn. Zeven weken later wordt Nederland bevrijd.

Plattegrond door: Lumen Rotterdam (Ab Bol)

Het is even voor half acht in de ochtend als de bom neerkomt op een huizenblok op de hoek van de Treubstraat en de Kerdijkstraat. Veel mensen zijn thuis die zondagmorgen, er vallen 34 doden en 48 gewonden. Een dertigtal woningen worden verwoest en 80 huizen raken zwaar beschadigd.

De Duitsers doen de gebeurtenis in de Treubstraat af als een gasexplosie.

De tragedie in de Treubstraat in Rotterdam is veroorzaakt door een Duits V-wapen die uit koers is geraakt. Er gaat vaak iets mis met deze Duitse wapens, ze dwalen af of komen te vroeg neer. Onduidelijk is nog of het om een V1 of een V2 gaat, en waar vandaan hij afgeschoten is.

“Na de inslag was alles wit van het stof, net alsof het had gesneeuwd”, vertelt een ooggetuige.

“Het was een vreselijk klap. Ik zag de grote schuifdeur die tussen de slaapkamer en de voorkamer zat uit de sponningen komen en zo op me afkomen”, zegt een ooggetuige. “Door de enorme luchtdruk zag mijn vader zo mijn moeder over ons heenvliegen.”

“Het leek een mooie dag te worden. Plotseling leek of het ging hagelen met dat mooie weer. Het bleek grind te zijn wat van de daken viel.”

Een andere getuige zag twee personen die op hun matras op straat waren beland, dood. Tussen de puinhopen liggen meer verwrongen lichamen en zwaar gewonden. “Je hoorde veel geschreeuw en gekerm.”

Tussen de brokstukken van de ingestorte huizen is men op zoek naar de bewoners. Twee broertjes van 5 en 3 jaar konden worden gered, hun ouders en vier andere kinderen uit het gezin kwamen om.

Bewoners proberen ook hun eigendommen uit het puin te vissen, al is er veel verloren gegaan. ‘De ravage is niet te omschrijven”, zegt een van hen. “Er was nog geen theelepeltje terug te vinden.”

“Later die dag kon je een bijzonder geluid horen”, zegt een ander. “Het knisperende geluid van al die mensen die schuifelend door de glasscherven liepen.”

De politie heeft het getroffen gebied afgezet om te voorkomen dat andere personen huisraad of voedsel plunderen of hout meenemen om te verstoken.